Sprekers 2015

 

Paul Rosenmuller
 

    

Paul Rosenmöller, programmamaker en oud-politicus

Paul Rosenmöller is vanaf 28 november 2013 voorzitter van de VO-raad. Daarvoor werkte hij als programmamaker en presentator voor de IKON. Van 1989 tot 2003 was hij lid en vanaf 1994 voorzitter van de fractie GroenLinks in de Tweede Kamer. Rosenmöller werkte eerder als vakbondsbestuurder Vervoersbond FNV in de havens van Rotterdam en Amsterdam.

Hij begon zijn loopbaan, na 4 jaar studie sociologie, als stuwer bij een havenbedrijf in Rotterdam. Rosenmöller is voorzitter van de Stuurgroep Convenant Gezond Gewicht. 

Marcel Crok  

Marcel Crok, Auteur, klimaatspecialist en wetenschapsonderzoeker 

Marcel Crok (1971) studeerde scheikunde in Amsterdam en Leiden. In 1997 werd hij freelance wetenschapsjournalist na een stage bij het Chemisch Weekblad (tegenwoordig C2W). In 2001 werd hij redacteur bij Technologietijdschrift De Ingenieur en vanaf 2003 bij maandblad Natuurwetenschap & Techniek (NWT).
 
In februari 2005 publiceerde Crok in NWT een groot en kritisch verhaal over de hockeystickgrafiek (een invloedrijke grafiek in de klimaatdiscussie). Dit verhaal maakte veel reacties los en sindsdien volgt hij het klimaatdebat op de voet. Later dat jaar leverde het hockeystickverhaal hem de eerste Glazen Griffioen op, een aanmoedigingsprijs voor jonge wetenschapsjournalisten. Met het prijzengeld van de Glazen Griffioen en een bijdrage van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten, werkte hij in de jaren 2008-2010 aan het boek “De staat van het klimaat”. In het boek onderzoekt hij of en zo ja hoe bewezen is dat CO2 schuldig is voor de recente opwarming op aarde en hoe gedegen het IPCC-rapport is. Van het boek zijn ongeveer 5000 exemplaren verkocht.
 
In 2012 vroeg het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) hem om het vijfde IPCC-rapport te reviewen. Daarnaast is Crok nauw betrokken bij het internationale discussieplatform www.climatedialogue.org. Dit platform is eveneens gefinancierd door het Ministerie van I&M.

 

Het dagvoorzitterschap was (opnieuw) in handen van:

Sven Kockelmann     

Sven Kockelmann

Sven Kockelmann (Soest, 25 december 1969) is een Nederlands journalist en tv-presentator.

Na het VWO studeerde Kockelmann aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Deze opleiding rondde hij in 1992 af. Hij startte zijn journalistieke carrière als redacteur bij de VARA. Na korte tijd stapte hij over naar de IKON, waar hij het informatieve programma Kenmerk presenteerde. Vrij snel - in 1993 - maakte Kockelmann de overstap naar de KRO. Hij ging daar aan de slag als redacteur en verslaggever voor de actualiteitenrubrieken Reporter en Brandpunt. Brandpunt was de voorloper van het actualiteitenprogramma Netwerk.

In 1999 werd Kockelmann ook presentator van Netwerk. In 2006 presenteerde hij samen met Herman Heinsbroek bij de KRO het politieke debatprogramma 'Recht door Zee'.

Van 2006 tot 2010 presenteerde Kockelmann het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland op Nederland 1, dat in 2010 ophield te bestaan. Kockelmann presenteerde tot eind 2013 nog wel het radioprogramma met dezelfde naam. Van 2007 tot 2010 maakte hij ook interviews voor Het Gesprek.

In september 2010 werd Sven Kockelmann een van de vier verslaggevers van het heropgerichte KRO-programma Brandpunt, met Wouter Kurpershoek, Fons de Poel en Aart Zeeman. Daarnaast presenteerde hij het KRO praatprogramma Oog in oog waarbij hij een half uur met één gast uit de actualiteit in gesprek is. Begin 2014 presenteerde hij het programma Eén op één, beurtelings met Eva Jinek op Nederland 2 voor de KRO-NCRV.